Боян Петров

Боян Петров е български зоолог, спелеолог, еколог и височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8 хиляди метра. Има най-много първи български изкачвания на осемхилядници. Автор е на десетки научни и научнопопулярни статии и експедиционни пътеписи. Открил е над 30 нови за науката вида животни, 10 от които са описани на негово име.

Израснал е в Перущица, откъдето е майка му. Тук е прекарвал много от летата си като дете и е катерил върховете в района.

Боян е участвал в над 10 зоологични пътувания и 20 алпийски експедиции в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Като алпинист е изкачил 22 върха с височина над 5000м. Всичките му изкачвания са реализирани без използване на кислородна маска и без помощта на височинни носачи. Носител е на редица високи отличия - три пъти е номиниран за „Спортист на годината“, три пъти е носител на Годишната награда на Българската федерация по катерене и алпинизъм, носител на награда за цялостен принос от Българския хелзинкски комитет, награда за лидерство на Harvard Club of Bulgaria, медал „Алеко“ на Българския туристически съюз, „Спортен Икар“ за най-впечатляващо представяне, а през 2016 г. е обявен за „Мъж на годината“.

Починал през 2018 година при изкачване на Шиша Пангма, Тибет, Китай.