Известни личности от Перущица

Перущица е родно място на не един и двама революционери, учени и политици, оставили дълбоки следи в историята и развитието на България. Родом от града са революционера Петър Бонев, учения Проф. Костадин Гълъбов, политиците Димитър Гичев и Тодор Кръстев. Тук загива и героя от Априлското въстание Кочо Честеменски, увековечен в стихотворението от „Епопея на забравените“ от Иван Вазов. 

 

Петър Бонев (1837 – 1876)

Български революционер и учител. Организатор и ръководител на Априлското въстание в Перущица.
Роден в Перущица. Гимназиалното си образование продължава в Белград. Попада в средите на българската революционна организация и влиянието на Георги С. Раковски и Васил Левски. Участва в редиците на Първата българска легия. Работи като учител в Перущица и Пазарджик.
Заедно с Васил Левски полагат основите на революционния комитет в Перущица през 1869 г.  Начело на комитет застава самия Петър Бонев.  По време на Априлското въстание активно се включва в неговата организация. Командва въстанието в Перущица, като организира отбраната на града. Съпротивата на града е разгромена след изпращането на редовна османска армия, която многократно превъзхожда съпротивата.

 

Проф. Костантин Гълъбов (1892 – 1980)Константин Гълъбов

Български учен-филолог, публицист. Работи също така като писател, преводач и редактор.
Роден е в Перущица. Учи в Пловдив и Гьотинген (Германия). Участва в Балканската война. По-късно продължава образованието си в университета в гр. Кил (Германия). При завръщането си в родината преподава във Втора софийска мъжка гимназия. След това е като редовен лектор, професор и декан в Софийския университет.
Проф. Гълъбов става дописен почетен член на Немската академия в Мюнхен. Деветдесет и първа немска езикова гимназия в София носи името на именития учен.

 

Димитър Гичев (1893-1964)

Български политик. Роден е в Перущица. Политик от Българския земеделски народен съюз (БЗНС).
Участник в Първата световна война и Владайското въстание. Димитър Гичев става един от основателите и ръководителите на БЗНС „Врабча 1“ (1926 г.)
Участва в създаването на Народния блок и е министър в кабинетите на блока.  През Втората световна война е против обвързването с Германия и е сред лидерите на опозицията. Гичев е министър в кабинета на Константин Муравиев. За тази си дейност е осъден от Народния съд на 1 година затвор. След освобождаването си преминава към опозиционния БЗНС „Никола Петков“. През 1948 г. е осъден на доживотен затвор и имуществото му е конфискувано.
В негова памет през 2000 година е откри паметник в градинката пред църквата Свети Седмочисленици в София.

 

Тодор Кръстев (1886 – 1912)

Български политик. Роден в Перущица. Завършва Право в Брюкселския свободен университет през 1892 г. След завръщането си работи като съдия в София и адвокат в Пловдив.
Политик от Демократическата партия. Министър в правителствата на Александър Малинов. Бил е и народен представител в XIV и XV Народно събрание.

 

Кочо Честеменски (Николчо Честеменски) (1840-1876)

Български революционер. Роден е в пазарджишкото село Динката. Остава в историята и в паметта на народа ни с подвига си при организацията и участието си в Априлското въстание (1876 г.). След обсадата от османската армия, Кочо Честеменски убива жена си и детето си и се самоубива, за да не попадне никой от семейството му в плен.

 

Подвига на Кочо и героите от Перущица е увековечен в едноименното стихотворение от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов.

„Перущице бледна, гнездо на герои,
слава! Вечна слава на чедата твои,
на твоята пепел и на твоя гроб,
дето храбро падна въстаналий роб!“