Тържествена заря - проверка, концертна и фестивална програма в Община Перущица

На 9 май е „мъртвият празник“ в героична Перущица. На този ден перущинци отбелязват 142-та годишнина от славната Априлска епопея. В 19,30 ч. в Историческата църква „Св. Архангел Михаил“ ще бъде отслужена заупокойна панихида. От 20,00 ч. на централния площад следва рецитал „Наследниците на Априлци“, а в 20,30 ч. е ритуалът по издигане на националното знаме. След приветственото слово на кмета на Община Перущица г-н Ради Минчев, признателните граждани и гости ще сведат глави в едноминутно мълчание, и ще поднесат цветя и венци на паметните места. Ще бъде представена театрална възстановка по сценарий и режисура на Петър Тосков и Алексей Кожухаров. В края на програмата е тържествената вечерна проверка – заря с участието на представителни роти от Четвърти артилерийски полк – гарнизон Асеновград и на Представителен духов оркестър на военновъздушните сили.
10 май е празникът на град Перущица. В 13,00 ч. ще се проведе турнир „Тенис на маса“, организиран от Професионална гимназия по лозарство и винарство „Христо Ботев“ под патронажа на кмета г-н Ради Минчев. В турнира ще вземат участие състезатели, разпределени в 2 възрастови групи - до 18 години и над 18 години.
От 19,00 ч. същия ден, в салона на читалището Трупа за съвременно и традиционно фолклорно изкуство „Танца на вятъра“ – гр. Стара Загора ще представи един запомнящ се танцов спектакъл, създаден от Васил Герлимов, Пейо Пеев, Петър Ралчев, Теодосий Спасов, Стоян Янкулов – Стунджи.
На 11 май Перущица ще бъде домакин на национална кампания за подкрепа на българския език в българската музика „Изпей „Обичам те“ на български“ с група „Хоризонт”. На централния площад, от 19,00 ч. ще бъдат изпълнени хитовете на най-известните български рок групи, в концерта ще вземат участие местните изпълнители – Габриела Мишева и Танцово студио „Самодиви“.
На 12 май, с начален час 10,00 е юбилейният X Арт фестивал. Перущица очаква да пеят и танцуват индивидуални изпълнители и състави от областта и региона, както и от детските и учебни заведения в Перущица.
На 19 май (събота) в Даново училище от 11,00 ч. ще се състои родова среща с потомците на Димитър Малинчев – герой от Априлското въстание през 1876 г.

08.05.2018