Екопътеки

Първа екопътека – „Манастира”
Маршрутът е с приблизителна дължина 16 км. Пътеката минава през Исторически музей, Даново училище, Калугерски Харман (Табиите), паметника на Кочо Честеменски и достига до манастира Св. Тодор и поляните около него. Продължава в посока към старинна каменна чешма в защитената местност „Перистица”. По каменен римски път се стига до параклиса „Св. Петка”, откъдето се връща в града. Туристическата пътека е интересна с изброените туристически и природни забележителности, през които преминава. По маршрута туристите ще имат възможност да се запознаят с биоразнообразието на защитена местност „Перистица”. Характерни за тази територия са Черният щъркел, който гнезди, а от флората интерес представлява уникалният енденмит  - родопски силивряк. Около параклиса „Св. Петка” в Перущинска река се извършва автентичният ритуал „Къпанки”.
 
Втора екопътека – „По пътя на героите”
Маршрутът е с приблизителна дължина 16 км. Пътеката преминава през Исторически музей, Даново училище, Паметника на трите поколения и достига до местността Генишен. След това стига до пространствената Лещенска поляна. От Лещенска поляна маршрутът се спуска до язовир „Батен” и се връща в Перущица.
 
Трета екопътека – „Младите скаути”
Маршрутът е с приблизителна дължина 8 км. Преминава през Исторически музей, Даново училище, достига до язовир „Батен” и се връща обратно.  На брега на микроязовира има постройка общинска собственост, която би могла да се ползва за склад на лодки, палатки и други необходими за престоя туристически атрибути. Широките поляни около микроязовира позволяват да се организират спортни турнири, скаутски лагери, мониторинг на птиците, които в този район са многобройни. Има специално изградено място за направата на традиционния за Перущица „ръжен” – уникално със своя вкус ястие.